Svijet
0

London nudi tri broda i helikoptere za zadržavanje migranata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Velika Britanija je predložila u četvrtak da pošalje tri broda i helikoptere u pomoć Evropljanima da zadrže migrante koji pokušavaju da pređu Sredozemno more.

"Kao i uvijek, Velika Britanija će pomoći", kazao je premijer David Cameron po dolasku na vanredni evropski samit sazvan poslije nove tragedije na Mediteranu u kojoj je u nedjelju izgubilo život oko 800 ljudi.

"Ponudit ću danas HMS Bulwark, jedan od najvećih britanskih ratnih brodova, tri helikoptera i dva patrolna broda", kazao je on.

To "znači da će ljudi koje mi spasimo biti odvedeni u najbližu sigurnu zemlju, najvjerovatnije Italiju, i da neće moći odmah zatražili azil u Velikoj Britaniji", upozorio je on.

Evropski lideri treba da razmotre akcioni plan Evropske komisije u deset tačaka.

Među njima je financijsko pojačanje i pojačanje u brodovima za operaciju nadziranja Triton u vodama Italije i Poseidon u vodama Grčke, ali i zarobljavanje i brodova čamaca koje koriste vodiči, posebno u Libiji.

Ako ovaj scenario odobre članice EU, to će biti vojna operacija bez presedana, prva organizirana radi borbe protiv ilegalne imigracije.