Svijet
0

London, Nigerija i Bill Gates pokreću plan za borbu protiv tuberkuloze

FENA
Velika Britanija, Nigerija i američki milijarder Bill Gates saopćili su u petak u Davosu da pokreću divovski plan za borbu protiv tuberkuloze vrijedan 56 milijardi dolara, s ciljem spašavanja 14 miliona života u narednoj deceniji.

Ova suma je trostruko veća od sume koja je do sada predviđena inicijativom "Stop tuberkulozi", u kojoj su partneri 400 organizacija koje se bore protiv bolesti od koje u svijetu dnevno umire 5.000 ljudi, navodi se u saopćenju objavljenom u okviru Svjetskoga ekonomskog foruma.

Na konferenciji za štampu Bill Gates, suosnivač svjetskoga softverskog diva Microsoft, obavezao se da će njegova humanitarna fondacija, od sadašnjih 300 miliona, povećati doprinos na 900 miliona u 2015. godini.

Kada bude potpuno isfinansiran, Svjetski plan zaustavljanja tuberkuloze moći će da posveti 47 milijardi dolara liječenju 50 miliona ljudi i devet milijardi za istraživanje. Četrdeset posto novca treba da dođe od zemalja iz grupe G-8 i drugih donatora, a 60 posto iz zemalja pogođenih tuberkulozom.