Michael Moore
0

London neće blokirati referendum o nezavisnosti Škotske

SRNA
Michael Moore
Michael Moore
Britanska vlada neće blokirati referendum o nezavisnosti Škotske, rekao je državni sekretar za Škotsku Michael Moore, prenosi BBC.

Mur, poslanik Liberaldemoratske partije, rekao da se neće dovoditi u pitanje ustavno pravo Škotske na referendum.

"Britanska vlada neće postavljati prepreke na putu bilo kog referenduma. Međutim, kada dođemo do tačke održavanja samog referenduma ja, kao liberal demokrata, sigurno ću se usprotiviti", rekao je Moore.

Komentarišući izjavu lidera škotskih konzervativaca Maroda Fraisera, koji je rekao da bi britanska vlada "trebala ozbiljno da razmisli" o raspisivanju svog referenduma o budućnosti Ustava, "kako bi se spriječila dugogodišnja debata koja samo može nanijeti štete", on je rekao da britanski referendum nije u plani i da je ovdje riječ samo o škotskoj vladi.	

Novoizabrana većinska škotska vlada, sastavljena od poslanika Škotske nacionalne stranke (SNP), namjerava da u narednih pet godina raspiše referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije.

Konzervativci, laburisti i liberaldemokrate protive se nezavisnosti.

Sa druge strane, britanski premijer David Cameron rekao je mreži BBC da će se boriti da sačuva Ujedinjeno Kraljevstvo i njegovo jedinstvo "svakim djelićem svog tijela i uma".
"Ako žele da održe referendum, vodiću kampanju u kojoj ću dati sve od sebe da održim Ujedinjeno Kraljevstvo na okupu", rekao je britanski premijer.

Prema rezultatima regionalnih izbora objavljenih 6. maja, Škotska nacionalna stranka (SNP), koja zagovara nezavisnost Škotske od Velike Britanije, osvojila je apsolutnu većinu u škotskom parlamentu, čime je otvoren put za raspisivanje referenduma o nezavisnosti.

 SNP je osvojila je najmanje 65 mjesta u 129-članom parlamentu, laburisti su osvojili 29, konzervativci devet, a liberal demokrate četiri mesta, javio je Reuters.

 To je senzacionalna pobjeda, rekao je Alex Salmond, škotski premijer i predsjednik SNP-a koji je dosad imao relativnu većinu u tom regionalnom parlamentu.

"Kako nam je narod ukazao povjerenje, tako i mi moramo da vjerujemo narodu i zato ćemo u ovom mandatu parlamenta organizovati referendum i povjeriti narodu ustavnu budućnost Škotske", rekao je Salmond.

 Ovo je prvi put da jedna stranka, od osnivanja parlamenta u Škotskoj 1999. godine, osvoji ukupnu većinu. 
Odvajanje Škotske od Velike Britanije u poslednjih deset godina podržavalo je oko 30 odsto Škotlanđana.

Škotska je tri vijeka u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, a od 1999. ima svoj parlament i vladu u okviru istorijskih sporazuma o decentralizaciji. 

Stranka lijevog centra SNP je na vlasti od 2007. i popularnost duguje relativno velikodušnoj socijalnoj politici, dok britanska koaliciona vlada zagovara drastičnu štednju. 

Moguće otcjepljenje postavlja pitanje podjele prihoda od eksploatacije nafte i gasa iz britanskog Sjevernog mora te velikih firmi sa sjedištem u Škotskoj kao što su Kraljevska banka Škotske (Royal Bank of Scotland), koja je u 83-postotnom vlasništvu britanske države.

 SNP smatra da Škotska ima dovoljno sredstava za nezavisnost. 
Prema službenim procjenama od 2008. do 2011. eskploatacija nafte i gasa iz Sjevernog mora donijela je 32 milijarde eura.