Svijet
0

London i Varšava protiv prijedloga Angele Merkel

FENA
Merkel
Merkel
Dnevnik International Herald Tribune piše o razlikama u Evropskoj uniji pred samit predsjednika i premijera 27 država članica. Razlike se tiču budućeg izgleda Unije – hoće li ona biti čvršća ili labavija zajednica država.

A 18 zemalja već je ratificiralo ustavnu povelju koja je trebala još čvršće integrirati članice Unije, no povelja je 2005. odbijena na referendumima u Francuskoj i Holandiji.

Poljska i Britanija protive se prijedlogu o ustavnopravnim promjenama koji je, pred samit, objavila njemačka kancelarka Angela Merkel. London i Varšava tvrde da njemački prijedlog sadrži iste ideje kao i prije dvije godine odbijena povelja.

Dnevnik International Herald Tribune piše da njemački prijedlog doduše više ne spominje zajedničke evropske simbole – zastavu, himnu te moto, 'koji je upućivao da Unija možda postaje nešto slično Sjedinjenim Američkim Državama'.

Poljska želi više utjecaja pri glasanju, a želi i da ustav spomene 'evropsko kršćansko naslijeđe', čemu se Angela Merkel opire. Britanija se protivi širim nadležnostima Unije kada je u pitanju policija i vanjski poslovi, a ne želi niti da nova povelja o ljudskim pravima postane obavezna za sve, jer bi ona mogla poništiti britansko radno zakonodavstvo, koje je 'labavije' od kontinentalnog – piše International Herald Tribune.