Svijet
0

London i Moskva razmijenili špijune

SRNA
Ruska ambasada u Londonu
Ruska ambasada u Londonu
Britanija i Rusija protjerale su po jednog člana diplomatskog osoblja druge zemlje zbog optužbi da su se bavili špijunažom, saopštio je danas šef britanske diplomatije William Hague.

Hague u saopštenju navodi da su protjerivanja izvršena ranije ovog mjeseca.

    	"Desetog decembra zatražili smo da Ambasada Rusije u Londonu povuče jednog službenika iz Velike Britanije. To je bio odgovor na jasne dokaze o aktivnostima ruskih obavještajnih službi protiv britanskih interesa", rekao je Hague.

    U saopštenju se dodaje da je Rusija odgovorila 16. decembra zahtjevom da iz Moskve bude povučen jedan član britanskog diplomatskog osoblja, te da zvanični London odbacuje svaku osnovu za tu akciju.

    	"Oba člana osoblja u međuvremenu su povučena", dodao je šef britanske diplomatije.

    	Hague je izrazio nadu da će sa Rusijom biti razvijen "produktivniji odnos, kao i sa bilo kojom drugom zemljom", na osnovu poštovanja zakona.

    	Britanski Foreign office odbio je da saopšti više detalja o ovom slučaju.
    	Nova protjerivanja uslijedila su poslije hapšenja Katiae Zatuliveter, , 25-godišnje Ruskinje ranije ovog mjeseca pod optužbom da se bavila špijunažom kao saradnica jednog člana britanskog parlamenta. Ona bi poslije razmatranja optužbi mogla da bude deportovana.