Svijet
0

London: Hague i Jolie zatražili pooštravanje zakona o prevenciji silovanja u ratovima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague kazao je danas kako će biti potpisan međunarodni protokol o istraživanju seksualnih zločina u ratom pogođenim područjima.

U glavnom gradu Velike Britanije, Londonu, u organizaciji ministra Haguea i specijalne predstavnike Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Angeline Jolie, održava se Svjetski samit o sprečavanju seksualnog nasilja u područjima pogođenim ratnim sukobima, koji će trajati četiri dana, a okupio je zvaničnike iz 140 zemalja svijeta.

Obraćajući se učesnicima samita, Hague je kazao kako je ovaj samit do sada najveći i najopsežniji kada je riječ o samitima na ovu temu. Hague je kazao kako će žrtvama seksualnih zločina u sukobljenim područjima biti upućena pomoć u iznosu od šest miliona funti. On je podsjetio da su već vijekovima obilježja ratova silovanja žena, djevojčica, muškaraca i dječaka.

"Ove sedmice, vlade, stručnjaci, pojedinci i žrtve sastali su se ovdje, kako bi na ovom samitu pokušali eliminirati nekažnjivost seksualnih zločina u ratnim sukobima i povećali podršku preživjelima. Želimo promijeniti situaciju u mnogim državama koje su pogođene ovakvim stvarima. Postoji još nekoliko stvari koje želimo u praksi napraviti. Potpisaćemo međunarodni sporazum o istraživanju i dokumentovanju seksualnih zločina u ratom pogođenim područjima. Na ovaj način, žrtve ovih zločina moći će počinioce izvesti pred lice pravde uz najbolje sredstvo za prikupljanje informacija i dokaza", istakao je Hague.

On je kazao kako će od država učesnica biti zatraženo i da pooštre svoje zakone.

"Na ovaj način neće postojati nijedno sigurno mjesto da počinioce seksualnih zločina u područjima pogođenim ratnim sukobima", dodao je Hague.

Angelina Jolie istakla je kako je silovanje civila u ratom pogođenim područjima ratno oružje protiv njih.

"Silovanje se koristi kao mučenje i ponižavanje nevinih ljudi, a u velikom broju situacija koristi se i protiv male djece", rekla je Jolie.

Poznata američka glumica kazala je kako jedan od načina sprečavanja ovih zločina treba biti i edukacija vojske, mirovnih snaga i policije te dodala kako se upoznala i sa žrtvama silovanja iz Afghanistana i Somalije.

"Jedina razlika između njih i nas je što mi možemo ići doktoru kad nas nešto boli, možemo u policiju kada nam je nanesena nepravda, imamo institucije koje nas čuvaju, živimo u sigurnim zemljama. Oni žive u izbjegličkim kampovima, na ulicama koje se bombarduju, na mjestima gdje ne postoje zakoni, čuvari, niti nada za pravdu", poručila je Jolie.

Jolie je kazala kako je potrebno standardizirati zakone međunarodne zajednice te edukovati vojsku, mirovne snage i policiju za prevenciju seksualnih zločina u ratom pogođenim područjima. Ona je dodala kako samitu prisustvuju predstavnici više od 100 zemalja te da želi da ove zemlje poduzmu mjere prevencije.

Na samitu za čije su održavanje dvije godine rađene pripreme, očekuje se da će biti govora i o terorističkoj organizaciji Boko Haram u Nigeriji te da će biti održan sastanak na temu sigurnosti u ovoj zemlji.