Svijet
0

London: Boris Johnson novi gradonačelnik

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Konzervativni kandidat Boris Johnson pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona porazivši dosadašnjeg laburističkog gradonačelnika Kena Livingstonea koji je priželjkivao treći mandat, prema službenim rezultatima objavljenim u petak.

Za Johnsona se izjasnilo 1.168.738 stanovnika Londona, a za dosadašnjeg gradonačelnika Kena Livingstonea 1.028.966 , javila je u subotu Hina.

Johnsonova pobjeda je dodatni udarac laburističkoj stranci i njihovu šefu, premijeru Gordonu Brownu koji su na lokalnim izborima u Enleskoj i Walesu postigli najgori izborni rezultat stranke u posljednjih 40 godina.

Nakon što je proglasio svoju pobjedu, novi gradonačelnik rekao da su to bili maratonski izbori sa rekordnim sudjelovanjem od 45 posto, prema 37 posto 2004. On je "prije svega zahvalio stanovnicima Londona" i obratio se onima koji su glasali protiv njega da će uporno raditi kako bi zadobio njihovo povjerenje i izbrisao predrasude u vezi s njim, a onima koji su glasali za njega Johnson je obećao da će ustrajno raditi da im "zahvali i opravda povjerenje", nakon čega je odao počast dosadašenjem gradonačelniku Livingstoneu na uzornom vođenju grada, kojim je pridobio divljenje miliona Londončana nakon atentata 7. jula 2005. Izbori su održani u četvrtak i bili su prvo izjašnjavanje javnosti o prilikama u zemlji otkako je Gordon Brown 2007. postao premijer nakon Tonyja Blaira. Prema konačnim rezultatima, laburisti su pretrpili najteži poraz u posljednjih 40 godina na lokalnim izborima u četvrtak izgubivši 330 zastupničkih mjesta, dok su konzervativci dobili 260 mjesta. Preuzimanjem uzdi Londona za sljedeće četriri godine Boris Johnson je odgovoran za godišnji proračun od 11 milijardi funti ili 14 milijardi eura za financiranje javnog prijevoza, javnih službi, okoliša i privrede, a preuzeti će i najveći dio tereta priprema organizacije Olimpijskih igara 2012.