Curenje informacija
0

Lombardi: Vatikan ima svoj Wikileaks

FENA
Federico Lombardi
Federico Lombardi
Obaminoj administraciji "dogodio se Wikileaks, ali i u Vatikanu cure informacije", kazao je u utorak glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi ocjenjujući da opetovano curenje povjerljivih dokumenata ima za cilj "diskreditirati" Vatikan i napore oko "transparentnosti" Benedikta XVI.

"Svi moramo imati čvrste živce jer niko se nema čemu čuditi. Treba smirenosti i hladnokrvnosti, koristiti razum, što ne rade svi mediji", dodao je Lombardi koji očekuje nova curenja u dugoj poruci objavljenoj na internetskoj stranici Radio Vatikana.

Zadnjih se sedmica na naslovnicama talijanskih novina moglo pročitati o nekoliko povjerljivih dokumenata s optužbama za korupciju u upravljanju Vatikanom, u primjeni propisa protiv pranja novca njegove banke - Instituta za religijska djela, te u zadnje vrijeme o navodnoj uroti protiv Pape.

"Tim curenjem dokumenata želi se stvoriti konfuzija te prikazati Vatikan, vodstvo Crkve i Crkvu samu u lošem svjetlu", kazao je glasnogovornik, ocjenjujući "tužnim što su interni dokumenti objavljeni na nelojalan način", prenijela je Hina.