SAD
0

Lobisti Abramoffu četiri godine zatvora za korupciju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši vašingtonski lobist Jack Abramoff osuđen je u četvrtak na četiri godine zatvora zbog podmićivanja kongresnika i državnih dužnosnika, što je više njih koštalo političke karijere.

Abramoff je priznao krivnju zbog davanja skupih poklona, ljetovanja, putovanja, večera i sportskih ulaznica, u zamjenu za političke usluge.

Abramoff, koji već 22 mjeseca služi kaznu zatvora zbog bankovne prevare na Floridi, u emotivnom je istupu na raspravi o određivanju kazne pozvao sud da mu prizna suradnju s vlastima i druge olakšavajuće okolnosti, tvrdeći kako se pokajao i promijenio.

"Stojim pred vama kao slomljen čovjek. Ja više nisam isti čovjek", rekao je Abramoff susprežući suze, izvijestio je MSNBC News.

Sud je u postupku utvrdio kako je Abramoff zaradio desetke miliona dolara šaljući klijente konzultantima, koji su s njime dijelili previsoke honorare.

U 3.000 sati saslušanja FBI-u Abramoff je dao niz informacija koje su vodile do osude niza visoko pozicioniranih političara, uključujući i jednog člana Kongresa, prenijela je Hina.

Skandal Abramoff nanio je veliku štetu Republikanskoj stranci uoči kongresnih izbora 2006., no ocjenjuje se da ova presuda neće utjecati na predstojeće opće izbore u novembru.