Terry Davis
0

Ljudska prava univerzalna u principu, u praksi još dalek put

FENA
"U principu, ljudska prava su univerzalna i jedinstvena, u praksi, pred nama je još dalek put. Još smo daleko od toga da osiguramo da se ista prava primjenjuju na ljude širom svijeta", navodi se u izjavi generalnog sekretara Vijeća Evrope Terryja Davisa povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

"Ideju univerzalnih ljudskih prava podjednako osporavaju njeni redovni prekršitelji i licemjerni zaštitnici. Također bismo trebali učiniti više kada je riječ o jedinstvenoj prirodi političkih, građanskih, društvenih, ekonomskih i kulturnih prava. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima priznaje da su, ekonomska, društvena i kulturna prava neotuđiva od ljudskog dostojanstva", izjavio je Davis.

"Trenutnoj globalnoj ekonomskoj krizi ne bi trebalo dopustiti da potkopa teško postignuta dostignuća. Ukoliko evropske vlade podržavaju ideale Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i ozbiljne su u provođenju standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima i Evropske društvene povelje, one ne bi trebale i ne bi smjele iznevjeriti ljude", navodi se u izjavi Terryja Davisa povodom godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.