Rusija
0

Ljudmila Garifulina izbodena nožem

SRNA
Aktivista i ruski lokalni poslanik Ljudmila Garifulina, koja se bori za zaštitu šuma oko Moskve, nalazi se na intenzivnoj njezi nakon što je izbodena nožem.

Napad na LJudmilu Garifulinu posljednji je u nizu nasrtaja na aktiviste za očuvanje životne okoline koji se protive planovima sječe šume oko Moskve radi građevinskih radova.

Nepoznata lica nasrnula su na Garifulinu, lokalnog poslanika u gradu Staraja Kupavna, u srijedu uveče ispred njene zgrade.

Policija je danas potvrdila da su otvorili istragu povodom ovog napada, ali da se još istražuju mogući motivi.

NJena stranka Pravedna Rusija saopštila je da je Garifulina bila ranjena i u napadu koji se dogodio u novembru prošle godine.

Da problem sječe šume nije vezan samo za Moskvu pokazuju i podaci Svjetskog fonda za prirodu /World Wildlife Fund/, koji je juče saopštio da ilegalna sječa šume od 2010. godine u ruskoj dalekoistočnoj teritoriji Kabarovsk košta državu više od 500 miliona rubalja /ili oko 17 miliona dolara/.

Više od 12.000 kubnih metara šume ilegalno je posječeno u ovom regionu od 2010, saopšteno je iz organizacije, uprkos zajedničkim akcijama rendžera, policije i aktivista za očuvanje okoline.

Osim direktne komercijalne štete, ilegalna sječa šume uništava ugrožene vrste kao što su amurski tigar, a pogađa i neke vrste visokog drveća kao što je zaštićeni korejski kedar.

"Ovo su veoma uznemirujuće inforamcije", rekao je koordinator Fonda za Rusiju i regiona Amura Anatolij Kabanets.