Svijet
0

Ljubuški srednjoškolci u posjetu Vukovaru

FENA
U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine, koji će se obilježiti 18. studenoga, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Ljubuški i ove su godine organizira odlazak u Vukovar.

Za dvodnevni posjet Vukovaru osigurana su dva autobusa, a jedan od njih bit će rezerviran za ljubuške srednjoškolce i profesore.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Ljubuški Marin Sabljić kazao je kako drugačiji osjećaj slušati o vukovarskoj tragediji, a sasvim drugi posjetiti mjesta stradanja te se pokloniti nedužnim žrtvama.

Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podacima vukovarske bolnice stradalo 1 624, a ranjeno 2 557 osoba, započela je 25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Oko 1 800 hrvatskih branitelja uspjela je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca, a obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22 000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske županije nalazi se još nešto manje od 500 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru 1991. godine.