Svijet
0

Ljubljanski dnevnik: SAD očekuju da Slovenija prva prizna Kosovo

FENA
Sjedinjene Američke Države očekuju da će Slovenija prva priznati Kosovo, a podržavaju i stajalište da bi još prije toga Europska unija trebala potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, neki su od navoda iz zapisnika sa sastanka američkih i slovenskih diplomata u Washingtonu 24. decembra, koje u petak objavljuje ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

U razgovorima vođenim u vezi s pripremama Slovenije za preuzimanje šestomjesečnog predsjedavanja EU-om, stajalište o srbijanskom potpisivanju sporazuma s EU obrazloženo je tvrdnjom da bi Beograd kasnije potpisivanje toga dokumenta mogao tumačiti kao "nagradu EU-a za gubitak Kosova", što u Srbiji ne bi bilo dobro primljeno.

Citate iz zapisnika o razgovorima, u kojima su sa slovenske strane sudjelovali veleposlanik u SAD-u Samuel Žbogar te politički direktor ministarstva vanjskih poslova Mitja Drobnič, a s američke, pomoćnik državne tajnice Daniel Fried i njegova zamjenica Rosemary di Carlo, te Judith Ansley iz američke nacionalne agencije za sigurnost, objavio je "Dnevnik" pod velikim naslovom "Slovenija od SAD-a dobila tajni popis zahtjeva za vrijeme svog predsjedavanja EU-om". List tvrdi da su spomenuti razgovor i autentičnost dokumenta koji je u posjedu redakcije potvrdili i diplomatski izvori.

Najvažnije konstatacije u zabilješci, odnosno dokumentu dugom devet stranica, odnose se na Kosovo, pri čemu američki diplomati navode da bi SAD izgubile svoj utjecaj ako vlasti na Kosovu "izgube samopouzdanje". Slovenski diplomati u razgovoru su, navodi list citate iz bilješke, od SAD-a zatražili pomoć u suradnji s glavnim tajnikom UN-a kako bi se osiguralo da buduća misija EU-a za Kosovo preuzme mandat od UN-ove misije.

Kako se navodi u bilješci, SAD ocjenjuju da æe u UN-u, unatoè protivljenju Ruske Federacije, biti moguæe osigurati odluku o prijelazu na misiju EU-a te preporuèuju Sloveniji da u okviru EU-a osigura da misija što prije bude upuæena na Kosovo. SAD se slažu s idejom Francuske i Slovenije da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom treba potpisati prije, a ne poslije proglašenja kosovske nezavisnosti, kako se u Srbiji sve ne bi shvatilo kao "nagrada" za gubitak Kosova, piše list, citirajuæi zapisnik.

Slovenski diplomati upozorili su američke da su u EU-u neke države suzdržane glede upućivanja misije na Kosovo, dok je Daniel Fried slovenske sugovornike upozorio da ne treba unaprijed previše brinuti o tome hoće li sve države EU-a priznati Kosovo, ali da odluku o slanju misije treba što prije konkretizirati. Uz to, navodi "Dnevnik", Fried preporučuje da Slovenija prva prizna Kosovo nakon što kosovska skupština objavi deklaraciju o nezavisnosti.

"SAD potiču Sloveniju da u fazi priznavanja bude prva koja će priznati Kosovo", navodi list, jer smatraju da će to biti od "kritične važnosti" iako neke države EU-a u prvoj fazi to neće učiniti. Prema ocjenama američkih diplomata, dovoljno bi bilo da na početku Kosovo prizna barem 15 od 27 država EU, a smatraju da je nastavak sadašnjih koraka kosovskog vodstva važan kako "SAD ne bi izgubile svoj utjecaj",

piše list.

Rosemary di Carlo iz američke nacionalne sigurnosne agencije ocijenila je u razgovoru, piše ljubljanski "Dnevnik", da bi bilo dobro da kosovska skupština deklaraciju o nezavisnosti proglasi, kako očekuju i u EU-u, nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji i da se to učini u nedjelju, kako Ruska Federacija ne bi imala vremena za saziv sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno kako bi u međuvremenu već došlo do prvih priznanja.