Svijet
0

Ljubljanska homoseksualna "Parada ponosa" prošla bez incidenta

FENA
Oko 250 sudionika sudjelovalo je u subotu u Ljubljani na "Paradi ponosa" koju su po šesti put organizirale udruge istospolno orijentiranih osoba kako bi na taj način upozorile širu javnost na društvenu diskriminaciju.

Sudjelovanjem na paradi koja se odvijala pod geslom "Dosta je, odbacimo maske", sa zahtjevom za slobodni i otvoreni život homoseksualnih osoba manifestaciju su podržali predstavnici istospolnih udruga iz Zagreba, potvrdio je Mitja Blažič iz Društva za integraciju homoseksualnosti, javila je Hina.

Paradu je pozdravila i ljubljanska gradonačelnica Danica Simšič.

U Sloveniji po tvrdnjama istospolnih udruga živo oko 200.000 istospolno orijentiranih osoba, što bi značilo da čine desetinu ukupne populacije, no to je samo procjena spomenutih udruga.

Ljubljanska parada prošla je bez incidenata, za razliku od slučaja do kojega je došlo dan ranije u Mariboru, gdje je zabilježen incident koji je potvrdila i policija.

Promocijski štand društva Lingsium koje zastupa istospolno orijentirane osobe u središtu Maribora napala je mlađa skupina od dvadesetak nasilnika, kako se sumnja "skinheadsa" ili pripadnika navijačke nogometne skupine Viole.

Napadači su prijetili i noževima, a prolaznici nisu reagirali na incident, izjavila je predstavnica Lingsiuma Maja Pan koja tvrdi da njihovo društvo u Mariboru djeluje već desetak godina, ali se susreće sa konzervativizmom, kako u pogledu zakonskih rješenja za istospolne tako i u pogledu reakcija društvene većine.

Istospolni parovi uskoro će u Sloveniji moći i registrirati svoje zajednice pred matičarem, ali nisu zadovoljni rješenjem koje je kroz parlament progurala konzervativna vlada Janeza Janše jer kažu da zakon takvim partnerima nije dao gotovo nikakva prava i da je ceremonija registracije istospolnih parova ponižavajuća.