Svijet
0

Ljubljana: Rupel očekuje ulazak Makedonije u NATO

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u četvrtak da će Makedonija dobiti poziv za članstvo u NATO savezu, čime bi mogla postati "sidro stabilnosti" u regiji.

Odgovarajući na pitanja članova parlamentarnog odbora za vanjsku politiku o sigurnosnoj situaciji na Balkanu u vezi s Kosovom i BiH, Rupel je rekao da će Makedonija, ne dogodi li se nešto nepredviđeno, na summitu NATO saveza u Bukureštu sljedeće godine vjerojatno dobiti poziv bez obzira na problem s Grčkom oko imena države.

Bude li NATO odlučan, neće se moći dati veto na poziv Makedoniji na članstvo, rekao je Rupel.

Govoreći o stanju u državama regije, Rupel je rekao da su prilike u BiH sada dobre u usporedbi sa stanjem od prije pola godine, dok je, po njegovoj ocjeni, najproblematičnija i najsloženija situacija na Kosovu.

Rupel je izjavio da se po nekim ocjenama može očekivati žestoka rasprava u Vijeæu sigurnosti UN-a koji 19. ovog mjeseca počinje raspravu o Kosovu, te da neki očekuju da bi novi dokument o Kosovu mogao donijeti napredak u smislu jačanja uloge EU-a u toj pokrajini. Rupel je ponovio svoje ranije stajalište da je Kosovo više europski nego ruski ili američki problem.