Svijet
0

Ljubljana: Novi detalji o pljački sefova banke

FENA
Foto: 24ur.si
Foto: 24ur.si
Skupina od pedeset policajaca i kriminalista nastavlja u srijedu rad na istrazi do sada najspektakularnije pljačke u Sloveniji, u kojoj je u noći s ponedjeljka na utorak ispražnjeno 400 sefova SKB banke u središtu Ljubljane, a banku opsjedaju ogorčeni komitenti, nezadovoljni najavama da će im iz osiguranja biti zajamčen povrat vrijednosti preračunato do 13 000 KM, ako ne dokažu da su u sefu imali više.

Policija ne otkriva kako protječe istraga o pljački, o kojoj je odmah bio obaviješten i ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate, koji se nalazio u inostranstvu.

Slovenski mediji u srijedu navode da je policija nedaleko Ljubljane otkrila spaljeni kombi koji je primijećen nedaleko banke u vrijeme pljačke i kojim su, kako se pretpostavlja, kriminalci pobjegli.

Cvetka Selšek, direktorica SKB banke koja je u vlasništvu francuske skupine Societe Generale, izjavila je da dva čuvara koje su maskirani napadači naoružani dugim oružjem iznenadili u ponedjeljak u 11 sati navečer, nisu mogli ništa učiniti jer su se kriminalci po protokolu najavili kao vlasnici sefa, pri čemu su upotrijebili i odgovarajuće sigurnosne kodove, što govori da je bila riječ o izvanredno organiziranom poduhvatu. Čuvari su zatim onesposobljeni, ali ne i teže ozlijeđeni, a policija je o provali obaviještena tek u šest sati ujutro. Depo za sefove SKB banke za korisnike je, za razliku od nekih drugih, dostupan 24 sata na dan.

Kako u srijedu navode mediji, opljačkano je oko 400 sefova s neutvrđenom količinom novca, dragocjenosti i vrijednosnih papira, a neki od vlasnika koji su se nakon pljačke okupili oko banke navode da su potpuno upropašteni. Najviše kritika u javnosti izazivaju izviješća o navodno slabo organiziranoj službi sigurnosti koja je dovela do pljačke. Pljačkaši su navodno sefove aparatima za varenje otvarali cijelu noć, ali se o vrijednosti odnesenoga, s obzirom da sadržaj sefa ne treba prijavljivati, može samo nagađati.