Svijet
0

Ljubljana: Masovni prosvjedi za povećanje plaća

FENA
Više desetaka tisuća radnika iz cijele Slovenije okupilo se u subotu u Ljubljani na najvećim demonstracijama koje su od slovenske samostalnosti organizirale sve sindikalne središnjice, zahtijevajući veće plaće zbog povećane inflacije i rasta životnih troškova.

Policija je priopćila da se iz svih krajeva Slovenije autobusima u Ljubljanu dovezlo oko 17.000 prosvjednika, a organizatori su broj demonstranata ocijenili na između 40 i 70 hiljada.

Prosvjednici su hodali centrom Ljubljane noseći transparente u kojima su osuđivali politiku poslodavaca i zaostajanje plaća u odnosu na inflaciju i rast životnih troškova.

Pedesetak članova sindikata udruženih u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), s predsjednicom Anom Knežević na čelu, također je sudjelovalo u prosvjedu dajući tako potporu slovenskim kolegama.

Sindikati zahtijevaju da se plaće povećaju za najmanje 3,6 posto, a na protestima u centru Ljubljane pridružili su im se predstavnici studentskih i umirovljeničkih organizacija.

Predsjednik najveće sindikalne organizacije Saveza samostalnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič izjavio je kako se nada da će masovne demonstracije koje još nisu zabilježene u Sloveniji uvjeriti poslodavce da moraju razgovarati sa sindikatima i postići dogovor, javila je Hina.

"Nismo došli moliti nego tražiti", rekao je Semolič obraćajući se masi okupljenih na Kongresnom trgu u centru Ljubljane, te dodao da sindikati prosvjeduju protiv "proždrljivosti vlasnika kapitala" koji ostvaruju velike profite, te isplaćuju visoke dividende, a zaposlenima nisu u stanju omogućiti zaštitu životnog standarda i nagraditi ih za veću produktivnost.

Prosječna plaća u Sloveniji iznosi oko 820 eura neto, , a sindikati tvrde da su socijalne razlike sve veće, dok umirovljeničke organizacije navode da četvrtina umirovljenika prima mirovinu ispod 300 eura, te time obrazlažu svoju potporu demonstrantima.

Iako po tvrdnjama sindikata protesti nisu bili usmjereni protiv vlade, demonstranti su nosili i transparente koji su kao krivca za socijalne razlike navodili i njega i neke ministre u njegovoj vladi, osobito ministra financija Andreja Bajuka, te aludirali na Janšinu nedavnu izjavu kako "u Sloveniji očito nema krize kad su kontejneri puni staroga kruha". Naime, na jednom od transparenata pisalo je: "Siti smo svega, samo kruha ne".

Budući da je to najavio i tijekom svoje kampanje, tijekom prosvjeda sindikate je podržao novoizabrani predsjednik Danilo Tuerk, među demonstrantima se pojavila i ministrica za rad Marjeta Cotman, ali i ministar obrane Karel Erjavec koji je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koja je članica, ali prema nekima i najslabija karika, u koaliciji premijera Janeza Janše.

Tijekom demonstracija prema podacima policije nije bilo većih izgreda i incidenata.

Sindikati najavljuju da će u slučaju da poslodavci ne budu poslušali njihove zahtjeve uskoro organizirati niz štrajkova po cijeloj Sloveniji.

Ekonomisti upozoravaju da ispunjenjem zahtjeva sindikata postoji opasnost "dolijevanja ulja" na ionako ove godine naraslu inflaciju, a Gospodarska komora kao predstavnica poslodavaca također se protivi traženim povećanjima plaća i tvrdi da bi to iznosilo dodatnih 100 miliona eura troškova za poslodavce.

Premijer Janez Janša ovih je dana izjavio da sindikati prosvjedima žele pokazati svoju moć, ali da se ne demonstrira na pravom mjestu i da "linearno povećanje plaća" na razini cijele države nije realno.