Svijet
20

Ljubav na barikadama: Par se vjenčao u centru Kijeva dok bjesne protesti

Klix.ba
Sukobi demonstranata i policije, barikade, nasilje na ulicama - sve su to slike koje posljednjih dana pristižu iz Ukrajine. Međutim, jedan par je pokazao da ljubav ne poznaje krizu, niti teška vremena te su se odlučili vjenčati u centru Kijeva, a ljubav krunisati na barikadama.

Demonstranti su posljednjih sedmica doslovno okupirali centar Kijeva. Sukobi s policijom su sve češći, a ulice su postale prava ratna zona.

Na svakom koraku su barikade, a nekoliko aktivista ubijeno je u sukobima u blizni glavnog kampa demonstranata koji se nalazi na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Međutim, jedan ukrajinski par odlučio je baš na tom mjestu izgovoriti sudbonosno da. Nakon vjenčanja, popeli su se na barikade, dok je okupljena masa aplaudirala i skandirala.

"Odlučilo smo doći ovdje i vjenčati se kako bismo iskazali podršku opozicionoj vladi. Mi volimo našu zemlju i volimo jedno drugo. Želimo mir, ne želimo pljačkaše u vladi već slobodnu zemlju", kazao je mladoženja.

Demonstracije su prvobitno počele zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Kriza u Ukrajini eskalirala je ove sedmice, kada su prijavljeni prvi smrtni slučajevi u protestima, koji su počeli prije dva mjeseca. Prema pojedinim izvještajima, tokom protesta poginula su četiri demonstranta i policajac.

Opozicija tvrdi da su za smrt demonstranata odgovorni pripadnici policije ili snajperisti, ali vlasti negiraju optužbe.

Također, demonstranti zahtijevaju ugovor o slobodnoj trgovini sa Evrpskom unijom, oslobađanje političkih zatvorenika uključujući i bivšu premijerku Juliju Timošenko te raspisivanje predsjedničkih izbora.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko ponudio j bivšem ministru ekonomije Arseniju Jatsenjuku ponuđena funkcija premijera, a Vitaliju Kličku mjesto zamjenika premijera zaduženog za humanitarna pitanja.

Međutim, oni su to odbili ističući da su opozicija jeste spremna preuzeti vlast, ali žele da se ispoštuju njihovi zahtjevi.

Neki od tih zahtjeva su raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora, potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom te oslobađanje političkih zatvorenika uključujući i bivšu premijerku Juliju Timošenko.