Svijet
12

Ljeto ajkula: Sedam osoba napadnuto na plažama Sjeverne Caroline

Klix.ba
Šesanestogodišnji Hunter Treschl bio je u okeanu samo minut kada je osjetio da mu nešto pliva pored lijeve noge. Bio je u vodi duboko do pasa i nije razaznao šta je u pitanju. Kada je shvatio da je riječ o ajkuli, bilo je kasno.

Omotala mu se okolo ruke i počela gristi. Ostao je bez lijeve ruke i više ne može svirati violinu. No, on je samo jedna od žrtava napada ajkula na sunčanim plažama Sjeverne Caroline u prošlom mjesecu. Od 11. juna, sedam osoba je napala ajkula što je veliki broj u malom vremenskom razmaku. U prošloj godini zabilježena su samo četiri, dok u 2013. godini samo jedan napad.

Ajkule su do sada napadale tinejdžere i penzionere na području 480 metara kvadratnih što je veliko područje kako bi ga vlasti zatvorile. Posjetiocima je rečeno da budu u manjoj dubini i da se nadaju najboljem.

Zbog velikih vrućina i nedostatka kiše, voda u okeanu je slanija, te je toplija blizu obale što je pogodno okruženje za ajkule. Kada je u pitanju vrijeme, ajkule ne biraju. Napadaju ujutro, poslijepodne i navečer. No, to ne brine previše kupače koji su i ovog vikenda napunili plaže.