Odlazi u januaru
0

Ljekari zabranili Hillary Clinton putovanja avionom

FENA
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Američka državna sekretarka Hillary Clinton, koja je bolesna već deset dana, neće moći planirati duge turneje avionom prije polovine januara, izjavio je u srijedu njen glasnogovornik.

Šezdesetpetogodišnja Clinton, u svakom slučaju odlazi s položaja državne sekretarke nakon polaganja zakletve predsjednika Baracka Obame u januaru.

"S obzirom na zdravstveno stanje državne sekretarke, ljekari su joj savjetovali da ne putuje avionom sljedećih sedmica, na dužim relacijama. Ne planiramo nikakvo putovanje do polovine januara", napisao je u e-mailu upućenom novinarima njen savjetnik Philippe Reines, koji prati državnu sekretarku na njenim putovanjima.

Reines je otkrio u subotu da je Clinton imala potres mozga, nakon slabosti prošle sedmice usljed velike dehidracije. State department je saopćio sedmicu ranije da je državnu sekretarku napao stomačni virus kada se vratila s putovanja po Evropi 7. decembra.

Ona se nije pojavljivala u javnosti, ali radi od kuće.

Zdravstveni problemi je spriječavaju da svjedoči u četvrtak pred Kongresom o terorističkom napadu na američki konzulat u Bengaziju (Libija).

Clinton je, po vlastitom priznanju prije nekoliko mjeseci, "iscrpljena" brzim ritmom koji je sebi nametnula od prije četiri godine kao šefica diplomatije prve svjetske sile.

Ona putuje prosječno dva puta mjesečno na višednevna putovanja širom svijeta. Sa više od 1,5 miliona kilometara koje je prešla avionom i 112 zemalja koje je posjetila ona drži apsolutan rekord među dosadašnjim američkim državnim sekretarkama.

Nakon što je četiri godine podržavala vanjsku politiku predsjednika Obame, Hillary Clinton će zamijeniti krajem januara John Kerry, senator i demokratski kandidat na predsjedničkim izborima 2004. godine.