Svijet
24

"Ljekari su vezani, ljudima se laže": Velike demonstracije u Parizu

SRNA
(Foto: AFP)
Više hiljada radnika medicinskih službi marširalo je danas kroz Pariz, kao znak protesta zbog izmjena kojima će, kako navode, biti povećana birokratija i nanesena šteta zdravstvenoj zaštiti, ali vlasti ističu da su neophodne kako bi se osiguralo da svako ima pristup ljekaru.

Dva dana prije nego što će poslanici početi razgovore o nacrtu novog zakona, ljekari, zubari, psihoterapeuti, medicinske sestre i studenti iz svih krajeva Francuske pridružili su se najvećem protestnom maršu medicinske struke u protekle dvije decenije.

Demonstranti su nosili transparente na kojima piše "Novi zakon je veoma štetan po zdravlje" i "Ljekari su vezani, ljudima se laže".

Obimni zakon dio je napora vlasti da dokažu svojim kolegama u EU ozbiljnost namjera za reformu ekonomije.

Negodovanje zbog zakona usmjereno je na plan vlasti za besplatan odlazak privatnom ljekaru i da doktor mora da traži nadoknadu od fonda.

Prema standardnoj praksi, u Francuskoj se sada plaćaju 23 eura unaprijed za konsultacije, a nadoknada od fonda dobije se kasnije zbog čega, kako navode vlasti predvođeni socijalistima, mnogi sa nižim primanjima ne mogu da odu kod ljekara.

Ljekari privatne prakse tvrde da će reforma donijeti veće administrativne poslove i kašnjenja uplata za njihove usluge. Oni, također navode, da nacrt zakona daje previše ovlaštenja privatnim medicinskim osiguranjima.