Svijet
1

Ljekari smatraju da Julija Timošenko može nazad u zatvor

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Ukrajinskoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, koja se već devet mjeseci nalazi u bolnici zbog discus hernije, nije više potrebno liječenje, saopćilo je u petak ministarstvo zdravlja, što bi moglo značiti da će uskoro biti vraćena u zatvor.

Specijalna komisija sastavljena od ukrajinskih ljekara formirana u januaru da ocijeni zdravstveno stanje zatvorenice "zaključila je da pacijentici Timošenko nije više potrebno liječenje u bolnici", saopćilo je ministarstvo.

Pedesetdvogodišnja Julija Timošenko, koja se nalazi u zatvoru od augusta 2011. godine, prebačena je u maju iz zatvora u Harkivu u državnu bolnicu zbog bolnih leđa.

U bolnici su je liječili ukrajinski ljekari, ali su ljekari iz berlinske klinike Milosrđe redovno dolazili iz Njemačke da je pregledaju.

Njemački ljekari nisu do sada dali saglasnost za njen povratak u zatvor.

Timošenko je u 2011. godini osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti. Sudi joj se još zbog pronevjere, a u januaru je optužena da je 1996. godine naručila ubistvo jednog poslanika.

Suđenje Juliji Timošenko izazvalo je tešku krizu između Ukrajine i Evropske unije koja smatra da iza njenog zatvaranja stoje politički razlozi i zbog toga traži oslobađanje ukrajinske opozicionerke.