Svijet
3

Ljekari savjetovali da se Mandela isključi s aparata

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Doktori koji se brinu o zdravlju bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele savjetovali su njegovoj porodici da ugase mašinu za vještačko održavanje u životu, navodi se u sudskim dokumentima od 26. juna, a koji su u posjedu francuske novinske agencije AFP.

"On je u trajnom vegetativnom stanju i diše uz pomoć mašine za održavanje života. Ljekari su savjetovali porodici Mendela da bi mašina trebala biti isključena", navodi se u pravnim dokumentima povezanim sa porodičnim sporom u vezi sa ekshumacijom tijela troje Mandeline djece.

Unuk Nelsona Mandele, Mandla premjestio je tijela Mandeline djece 2011. godine iz njegovog mjesta stanovanja Qunu u Mvezo, gdje se rodio bivši južnoafrički predsjednik.

Sud je juče donio odluku da Mandla mora da vrati tijela djece na prvobitno mjesto ukopa.

Slučaj je pokrenulo 16 članova Mandeline porodice protiv Mandla, koji je tvrdio da je kao najstariji muški član familije imao pravo da preduzme taj potez.

Jedan od članova Mandeline porodice podnio je početkom sedmice krivičnu prijavu protiv Mandelinog unuka za manipulaciju grobnim mjestom.

Mandela je u teškom stanju u bolnici, gdje je primljen 8. juna zbog infekcije pluća.