Već urađeno nekoliko testiranja
0

Ljekari očekuju da će se Malala Yousafzai oporaviti

Klix.ba
Malala Yousafzai (Foto: Arhiv/AFP)
Malala Yousafzai (Foto: Arhiv/AFP)
Ljekari u britanskoj bolnici u kojoj se trenutno liječi 14-godišnja Malala Yousafzai, nakon što su je ranili talibani, vjeruju i nadaju se da će se ona oporaviti. Mladoj Pakistanki, koja je u bolnicu u Birminghamu stigla u ponedjeljak, prošle sedmice je izvađen metak iz glave.

Djevojčicu su talibani napali zbog promovisanja sekularizma.

Direktor bolnice dr. David Rosser je rekao da su mu neke kolege, koje su bile u Pakistanu, rekle da djevojčica ima dobru šansu da se oporavi, prenosi BBC.

"Mislim da bi bilo potpuno neprikladno za sve, pa čak i za nju, da je oprolazila kroz sve ovo ukoliko nema nade za njen oporavak", rekao je Rosser za novinare ubrzo nakon njenog dolaska.

Ljekari su već uradili niz testiranja, a glasnogovornica bolnice je izjavila da će tokom današnjeg dana dati nove informacije o njenom stanju.

Malala je doletjela iz Pakistana bolničkim avionom Ujedinjenih Arapskih Emirata, skoro sedam dana nakon što je ona, zajedno sa još dvije djevojčice, napadnuta nakon povratka kući iz škole u Mingori u dolini Swat.

Malala je postala poznata kao učesnica kampanje za edukaciju djevojčica u Pakistanu, nakon što je napisala dnevnik o životu pod kontrolom talibana, koji su zabranili školovanje za sve djevojčice.

Napadač koji je ušao u kombi u kojem se ona nalazila, tražio je upravo nju i prozvao ju je po imenu.

Hirurzi u sjeverozapadnom gradu Pešavaru su uspjeli odstraniti metak koji joj se nalazio u glavi u blizini kičmenog stuba, a onda je prebačena u vojnu bolnicu Rawalpindi na daljnje liječenje.

Pakistanski zvaničnici su u početku tvrdili da će djevojčica dobiti svu potrebnu pomoć u Pakistanu, ali je vojska, nakon preporuke ljekara vojne bolnice, odlučila da je prebaci u Veliku Britaniju.