Moguće pojavljivanje kolere
0

Ljekari na Haitiju spremni za tropsku oluju Emily

FENA
Oko 1.000 ljekara i zdravstvenog osoblja stacioniranog na Haitiju nakon potresa u januaru 2010. godine pripremalo se u srijedu za suočavanje s tropskom olujom Emily i mogućom ponovnom pojavom kolere, izjavio je njihov zvaničnik za kubansku štampu.

"Poduzeli smo niz mjera da zaštitimo svoje osoblje koje živi u rizičnim zonama", izjavio je šef kubanske medicinske misije Lorenzo Somarriba za dnevni list Granma.

"Posebna pažnja se poklanja kontroli epdemiji kolere u situaciji endemije na Haitiju, koja bi mogla da se ponovo pojavi s kišama nakon oluje", kazao je šef kubanskih ljekara.

Tropska oluja Emily je u osam sati bila na 230 kilometara južno i jugoistočno od Svetog Dominga i kretala se prema zapadu brzinom od 22 kilometra na sat. Oluja je trebala krajem dana zahvatiti otok Hispaniolu, koji dijele Haiti i Dominikanska Republika, i u četvrtak nastaviti put prema Bahamskom otočju i otocima Turks i Caicos.

Na Haitiju se nalaze 944 kubanska medicinska radnika koji su liječili više od 75.000 pacijenata pogođenih epidemijom kolere koja se pojavila u oktobru 2010.