Svijet
0

Ljekari još ne mogu ustanoviti oštećenja na Sharonovom mozgu

FENA
Još uvijek je suviše rano govoriti o oštećenjima na Sharonovom mozgu, izjavio je u ponedjeljak profesor Felix Umansky, neurohiorurg koji je operirao izraelskog premijera.

Nešto ranije je profesor Shlomo Mor Yossef, direktor bolnice Hadassah Ein Kerem u Jerusalemu, izjavio da je premijer počeo pomjerati desnu ruku i desnu nogu, prenijele su agencije.

"Konstatirali smo, prilikom simulacije bolova, da premijer lagano pomiče desnu ruku i desnu nogu", izjavio je profesor Mor Yossef.

"To su značajni pomaci koji su uslijedili postepeno kako smo smanjivali dozu anestezije", rekao je on.

Profesor Umansky je naglasio da se radi "o vrlo jasnoj reakciji na bol, a ne samo o refleksu".

Ljekari pokušavaju probuditi Sharona iz vještački izazvane kome, u kojoj se nalazi otkada je prošle srijede doživio moždani udar.

Ljekari kažu da će biti potrebno nekoliko dana prije nego što budu mogli procijeniti njegove kognitivne funkcije.

Izraelski premijer Ariel Sharon je prethodno počeo samostalno da diše.

"Naravno, on je još uvijek priključen na aparat za vještačko disanje, ali ovo je prvi znak nekog oblika moždane aktivnosti. I dalje smanjujemo količinu anestetika koje dajemo premijeru", rekao je direktor bolnice u Jerusalimu Shlomo Mor Yossef.

On je objasnio da je ljekarski tim odlučio da Sharona postepeno probudi iz vještački izazvane kome kako bi procijenio oštećenja koja je moždani udar izazvao na njegovom mozgu.

Ljekari kažu da se izraelski lider i dalje nalazi u kritičnom stanju.

Jedan hirurg je ocijenio da Sharon ima vrlo velike šanse da preživi, ali da je malo vjerovatno da će biti u stanju da obavlja dužnosti premijera.