Svijet
0

Ljekari bez granica u Gazi još liječe ranjene u prošlogodišnjem ratu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Većina ranjenih u ratu u Gazi koje liječe Ljekari bez granica (MSF) godinu dana poslije sukoba su djeca, saopćila je u srijedu ova organizacija osudivši izraelsku okupaciju koja je "lišila Palestince budućnosti".

Prije godinu dana, Izrael je pokrenuo ofanzivu u pojasu Gaze, treću u sedam godina. Za 50 dana, ubijen je 2.251 Palestinac, među kojim 551 dijete, dok su na izraelskoj strani bile 73 mrtve osobe, od kojih 67 vojnika.

Više od 10.000 Palestinaca je ranjeno, "među kojim 7.000 žena i djece", saopćio je MSF.

Godinu dana kasnije, "većina naših pacijenata kojima je trebala hirurška pomoć ili kineziterapija zbog ratnih rana imaju manje od 18 godina", saopćila je nevladina organizacija.

Prema podacima UN-a, stotinama hiljada stanovnika Gaze potrebna je medicinska njega i psihološka podrška. U pojasu Gaze, gdje je obnova još uvijek na mrtvoj tački, "70 zdravstvenih struktura je djelimično ili potpuno uništeno u sukobima".

Zbog 18.000 potpuno ili skoro potpuno uništenih kuća, 100.000 stanovnika Gaze je smješteno kod rodbine ili u privremenim utočištima, nakon što je UN nedavno zatvorio posljednje prihvatne centre.

MSG osuđuje "decenijama dugu izraelsku okupaciju obilježenu masakrima", kako u Gazi, tako i na Zapadnoj obali.

"Izraelska retorika o pravu na odbranu služi kao alibi za sve ubitačnije ofanzive i kolonijalnu politiku koja guši Palestince i lišava ih budućnosti", ocijenio je predsjednik MSF-a Meto Terzian.

MSF u saopćenju osuđuje 48 godina brutalne izraelske okupacije, stalno zlostavljanje i ponižavanje palestinskog stanovništa.