Filipini
0

Ljekar WHO-a uhapšen zbog seksualnog zlostavljanja djece

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Filipinska policija uhapsila je australijskog ljekara koji radi za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog sumnji da je seksualno zlostavljao djecu, saopćili su u utorak zvaničnici u Manili.

Šef policijskog istražnog odjeljenja Raul Kastaneda izjavio je novinarima da je ljekar, čije ime nije saopćeno, uhapšen u petak navečer u trenutku kada se u automobilu, parkiranom u komercijalnom dijelu Manile, nalazio sa 12-godišnjim dječakom.

  • Pronašli smo polugolog dječaka pored australijskog ljekara, koji je sjedio na mjestu vozača. Još jedan 21-godišnji Filipinac je bio s njima u kolima i on je priveden na saslušanje, rekao je Kastaneda i dodao da je ljekar već nekoliko dana bio pod prismotrom, prenosi Reuters.

Hapšenje ljekara je potvrdila i WHO, koja je napomenula da bi uhapšeni trebalo da se smatra nevinim sve do okončanja procesa.

  • Ne želeći unaprijed da presuđujemo, želimo da istaknemo da najoštrije osuđujemo seksualnu eksploataciju djece i da ćemo sarađivati s vlastima u istrazi, navodi se u saopćenju kancelarije WHO-a u Manili.

Hapšenje ljekara potvrdila je i australijska ambasada u Manili, navodeći da vlada Australije "veoma ozbiljno shvata optužbe za seksualno zlostavljanje djece".

Uhapšeni ljekar i Filipinac trenutno se nalaze u policijskom pritvoru, dok je dječak predat socijalnim radnicima.