Svijet
0

Ljajić: Želio sam samo da spriječim političku tenziju

FENA
Šef Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je, posredovanjem kod Tribunala u Haagu da se vladika Filaret skine s liste osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima, želio samo da spriječi tenziju u odnosima Srbije i Crne Gore i "pravljenje političke predstave" na granici.

"Razgovarao sam i s predstavnicima Haškog tribunala i crnogorske vlasti i činio sve što je u mojoj moći da se taj problem riješi na najbezbolniji mogući način, što na žalost nisam uspio", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Reagujući na izjavu predsjednice Jukoma Biljane Kovačević-Vučo da je štrajk glađu vladike mileševskog "dio strateške kampanje vlasti Srbije za obračun" sa Crnom Gorom i "manipulacija Crkve, Filareta, ministra vjera i ministra rada", Ljajić je rekao da je to do sada najoriginalnija izjava koju je čuo.

"Mene ne zanima nikakav pojedinac, već sam htio samo da spriječim da se podiže nepotrebna politička tenzija oko svega ovoga", kazao je on, dodajući da bi opet isto uradio, "pa makar me Biljana Kovačević-Vučo stavila na tu listu da doživotno ne mogu da putujem u zemlje Evropske unije".

Ljajić je nedavno izjavio da Tribunal neće da skine vladiku mileševskog Filareta sa liste osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima.

"Razgovarao sam sa predstavnicima Haškog tribunala o tome da Filaret bude skinut sa te liste. Poslije konsultacija, rečeno je da to sada nije moguće, jer po njihovim saznanjima vladika Filaret pomaže i učestvuje u mreži skrivanja haških optuženika", rekao je tada Ljajić, podsjetio je Tanjug.

Kovačević-Vučo je jučer osporila pravo Ljajiću da se, po bilo kom osnovu, bavi pitanjem skidanja vladike Filareta sa liste Haškog tribunala, na kojoj su osumnjičeni za pomaganje haškim bjeguncima, rekavši da Ljajić "kao bivši ministar za ljudska i manjinska prava i lider manjinske stranke treba da podsjeti šta je Filaret radio tokom rata".

Suprotno tome, rekla je ona, Ljajićevi javni iskazi su "podrška i zaštita haških optuženika, ljudi koji su optuženi za najteže zločine protiv čovječnosti".

Episkop mileševski Filaret već četvrti dan štrajkuje glađu zbog zabrane crnogorskih vlasti da uđe na teritoriju te države gdje se nalazi veliki dio mileševske eparhije na kojoj živi, kako se procjenjuje, 70.000 Srba.