Svijet
0

Ljajić: Reakcije iz Hrvatske samo raspiruju strasti

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je danas da bi reakcije iz Hrvatske na presude tribunala "vukovarskoj trojci" mogle samo da "dalje raspiruju strasti, što nam u ovom momentu nije potrebno".

"Svako komentiranje, kao i ono iz Hrvatske, nije uputno, jer je riječ o presuđenim stvarima, na koje ni ja nisam do sada davao komentar, čak i kada je bilo puno osnova da se nešto kaže o dosadašnjim presudama haškog suda", rekao je Ljajić novinarima.

Ljajić je potvrdio da Radić dolazi večeras u Beograd redovnom linijom iz Amsterdama, kao i da "neće doći nikakvim državnim ili privatnim avionom".

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da se presuda Haškog suda "vukovarskoj trojci" neće održati, izražavajući zabrinutost i razočarenje odlukom Tribunala.

Mediji su prenijeli i izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da presuda "vukovarskoj trojci" dovodi u pitanje dalje postojanje Haškog suda, kao i najavu da će Hrvatska pokrenuti u Vijeću sigurnosti UN pitanje rada Tribunala u kontekstu presude.

Ljajić je rekao da je u kontaktu sa Radićevim advokatima, što je Tanjugu ranije danas potvrdio i advokat Borivoje Borović.

Borović je naveo da se od celog državnog aparata jedino Ljajić javio da čestita Radiću i Boroviću, kao i da je jedini iz vlasti koji je tokom postupka pomagao okrivljenima.

Sudsko veće Haškog tribunala osudilo je jučer bivše oficire JNA Mileta Mrkšića na 20 godina, Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, a Radića oslobodilo optužbi po svim tačkama optužnice i naložilo da bude oslobođen.

Njih trojicu optužnica je teretila za strijeljanje oko 260 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, 20. novembra 1991. godine.