Svijet
0

Ljajić: Nove informacije za Carlu del Ponte

FENA
Ministar rada i socijalne politike i koodinator Savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić najavio je danas u Novom Sadu da će glavnoj tužiteljki Carli del Ponte, tokom njene oproštajne posjete Beogradu 3. decembra, biti iznijeta neka nova saznanja u potrazi za bjeguncima.

"Predočit ćemo joj naše najnovije aktivnosti na tom polju i iznijeti neka nova saznanja, čija provjera je u toku. Teško je, međutim, vjerovati da će se Ratko Mladić i još neki naći u Haagu do odlaska gospođe Del Ponte sa tog položaja", rekao je on u Novom Sadu gdje je, zajedno s japanskim ambasadorom Tadašijem Nagajiem, predao ključeve 24 stana porodicama poginulih boraca i ratnim invalidima.

Ljajić je podsjetio da glavna tužiteljska Haškog tribunala ima obavezu da podnese izvještaj generalnom sekretaru UN-a do 10. decembra, kada i prestaje njen mandat.

"Naš je interes da nastavimo saradnju s Tribunalom, jer od toga zavisi i naše približavanje evropskim integracijama. Da nemamo tog bremena, Srbija bi bila u nešto boljoj pregovaračkoj poziciji i kada je o statusu Kosova riječ", istakao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, pojedine članice EU su već sada spremne da Beograd i Brisel potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali neke insistiraju na tome da se najprije vidi šta će navesti del Ponteova.

"Nadam se da će pomenuti sporazum biti potpisan do kraja januara iduće godine, bez obzira na to šta će se događati s Kosovom i Metohijom, jer se radi o dva odvojena procesa", kazao je Ljajić.