Svijet
0

Ljajić: Niko ne može kazati da li je Mladić u Srbiji

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Niko u ovom trenutku ne može kazati da je Ratko Mladić u Srbiji, kako tvrde u Haškom tribunalu (ICTY), niti da to nije tačno, izjavio je u četvrtak predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić.

Povodom izjava predstavnika ICTY-a da su Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Zdravko Tolimir, Goran Hadžić, Stojan Župljanin u Srbiji i da bi Srbija mogla uticati da se locira i uhapsi odbjegli general Vlastimir Đorđević u Rusiji, Ljajić je Televiziji B-92 rekao da su te optužbe način pritiska na Srbiju da izvrši obaveze prema Haškom sudu.

Ljajić je izjavio da je i Srbija djelimično sama kriva za te optužbe jer u ICTY-u i u velikom dijelu međunarodne zajednice postoji uvjerenje da će ona izvršiti svoje obaveze tek kada bude pod stalnim međunarodnim pritiskom.

On smatra da će u ICTY-u tvrditi da je Mladić u Srbiji sve dok ona ne da jasne dokaze kako on nije tu, ili dok ne bude lociran i izručen, jer je u prošlosti bilo neispunjenih obećanja i zbog činjenice da je Mladić ipak boravio u Srbiji.

Ljajić je naglasio da niko od haških optuženika neće biti pošteđen provjera, da se radi na svim slučajevima, da je najveći dio aktivnosti posvećen Mladiću i da su potpuno otvoreni vojni, civilni i sigurnosni arhivi za istražitelje ICTY-a.

Prema njegovoj ocjeni, nekorektno je što u Haškom sudu spominju Vlastimira Đorđevića jer "ne možemo da utičemo na Rusiju da pomogne u njegovom lociranju".

Povodom formiranja Savjeta za nacionalnu sigurnost Ljajić je rekao da će saradnja s Haškim sudom biti samo jedan segment aktivnosti tog tijela, koje će se boriti protiv terorizma i svega što urušava sigurnost u zemlji.