Svijet
0

Ljajić: Izvještaj Del Ponteove je mogao da bude izbalansiran

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je izvještaj glavne tužiteljice tog suda Carle del Ponte "mogao da bude izbalansiran".

Ljajić je gostujući na Televiziji B92 rekao da je u izvještaju Del Ponteove Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, "koji je generalno negativan, moralo da se konstatuje da je od 46 optuženika, koliko potražuje Tribunal, isporučeno 42, među kojima i najviši funkcioneri države".

"Ne može se reći da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, i u političkom i svakom drugom smislu, važnji od Slobodana Miloševića i drugih visokih funkcionera koji su isporučeni tom sudu", naveo je Ljajić.

On je rekao da Del Ponte ne može da kaže da ne postoji politička volja da se isporuče preostali optuženici, posebno ako se prije mjesec dana, prilikom posjete Beogradu, uvjerila da postoji politička spremnost kod svih državnih organa da se ta obaveza izvrši.

U ovom momentu nismo na tragu tim optuženicima, ali postoji vrlo jasan plan, a neke stvari ćemo morati da mijenjamo u hodu, poput bolje koordinacije među službama bezbjednosti, kazao je Ljajić.

Negirajući tvrdnju Tribunala da je vlast u Beogradu prošle godine "pregovarala s Mladićem", Ljajić je rekao da postoje "realne indicije" da se Karadžić do augusta 2004. godine krio u Srbiji.

"Informacija iz Tribunala da se on, prema kazivanju njegove supruge Ljiljane Karadžić, nalazio u Srbiji, tačnije na Novom Beogradu, do augusta 2004. godine, nije u potpunosti potvrđena, ali smo poslije naših sveobuhvatnih akcija zaključili da postoje realne indicije da je ta informacija tačna", rekao je Ljajić.

On je kazao da je Haag došao do tih saznanja tek sada, nakon više od dvije godine, "kao što smo i mi dolazili do nekih saznanja o Mladiću po dvije ili tri godine kasnije".

Prema njegovim riječima, pritisci međunarodne zajednice i tribunala neće prestati "dok u potpunosti ne izvršimo obaveze prema tom sudu".

"Moramo da završimo tu priču, jer trpimo enormnu štetu u svakom smislu zbog toga što se ova četvorica ljudi još uvijek nalaze na slobodi", rekao je Ljajić, navodeći da je to glavna prepreka napretku Srbije.

Ljajić je naglasio da i ako Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU u januaru - opet će je čekati ovaj problem, prenio je Tanjug.

"Mi radimo kao da je Mladić u Srbiji, a izgleda da bi nam jedino vjerovali kada bi kazali tačno u kojoj se on zemlji nalazi, kao što su to uradili Hrvati s (Antom) Gotovinom", zaključio je Ljajić.