Svijet
0

Livni: Prestanite se ponašati kao da sam parija

FENA
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni upozorila je arapske delegacije na sastanku na vrhu u Annapolisu da se prestanu prema njoj ponašati kao da je parija, piše u srijedu izraelska štampa.

"Prestanite se prema meni ponašati kao da sam parija", rekla je Livni na sastanku održanom iz zatvorenih vrata na još jednoj u nizu mirovnih konferencija posvećenih Bliskom istoku, na kojem su sudjelovali predstavnici više od 40 zemalja.

"Zašto se niko ne želi sa mnom rukovati? Zašto niko sa mnom ne razgovara?", kazala je izraelska ministrica u dramatičnom obraćanju skupu.

Holandski ministar za evropska pitanja Frans Timmermans kazao je da su se arapske delegacije prema Livni ponašale kao da je "mlađa sestra grofa Drakule".

Jedini arapski predstavnik s kojim je izraelska šefica diplomacije razgovarala bio je jordanski ministar vanjskih poslova Salahedin al-Bašir.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u svom je obraćanju skupu kazala da se jako dobro sjeća, iz svog vlastitog iskustva, osjećaja odbačenosti i posljedica koje segregacija ostavlja.

Izraelski dužnosnici su odbijanje arapskih predstavnika da se s njim susretnu protumačili kao dokaz da arapski svijet još uvijek nije promijenio svoja temeljna načela da neće doći do normalizacije odnosa s Izraelom sve dok ne bude postignut konačni mirovni sporazum, piše u srijedu Jerusalem Post, prenijela je Hina.