Svijet
0

Livni odbacila apele za trenutni prekid vatre u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni odbacila je u ponedjeljak apele evropskih diplomata, koji su u posjeti Jerusalemu, za trenutni prekid vatre u Gazi, naglasivši kako je Izrael odlučan da "promijeni odnos snaga u regiji".

"Borimo se protiv terorizma i nećemo praviti sporazum s terorizmom", kazala je ona aludirajući na islamiste Hamasa koji od juna 2007. godine kontroliraju pojas Gaze, javio je AFP.

"Izrael je djelovao na način da promijeni odnose koji su vladali prije vojne operacije, dok je Hamas pucao na Izrael kad je to želio, a Izrael se suzdržavao", naglasila je Livni nakon razgovora s evropskim diplomatima visokog ranga.

"Izrael će odgovoriti kada je napadnut", izjavila je ona.

"Izraelskoj ministrici vanjskih poslova prezentirali smo stav Evropske unije o uspostavljanju primirja što prije bude moguće i o prekidu raketiranja", izjavio je za štampu češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg čija zemlja sada predsjedava EU-om.

"Ne dijelimo mišljenje da primirje nije moguće kada budu postignuti ciljevi izraelske operacije. Mislimo da bi primirje trebalo da bude uspostavljeno što prije", kazao je on.