Svijet
0

"Live Earth" u borbi protiv globalnog zagrijavanja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP; Al Gore
Foto: AFP; Al Gore
Čelnici "Live Eartha" ambiciozno pripremaju projekt kojim žele senzibilizirati ljude diljem svijeta na problem globalnog zagrijavanja. Osam koncerata će se istovremeno održavati diljem svijeta, show će trajati 24 sata, a na njemu će nastupati mnoge poznate zvijezde.

Predložak ovog koncerta je uvelike sličan koncertu 2006's Live 8 koji je bio posvećen siromaštvu u Africi, ali "Live Earth" ovaj put ima drugi razlog. Oni žele podstaći ljude širom planete Zemlje na rješavanje problema globalnog zagrijavanja.

Bivši predsjednik Al Gore, suosnivač "Live Earth-a" smatra da svijet treba ustati i pretvoriti se u veliki vox populi kako bi utjecao na "novu političku realnost".

"Prelomna tačka za političare bit će kada većina ljudi bude imala dovoljno znanja o ovoj krizi i njenom rješavanju te bude mogla uticati na njen ishod. Tada ćete vidjeti potpunu promjenu političkog sistema.", izjavio je Al Gore za Associated Press.

Predviđeno je da se koncerti održe na Giants stadionu u istočnom Rutherfordu, zatim u Londonu, Johannesburgu, Rio de Janeiru, Shanghaiu, Tokyu, Sydneyu i Hamburgu.

Čak će jedan bend, sastavljen od naučnika, svirati na Antarktiku, a time će se "Live Earth" koncert protezati na sedam kontinenata.

Nastupat će preko 150 muzičara uključujući Madonnu, The Police, Red Hot Chilli Peppers i Aliciu Keys.

Prihod od ulaznica, koje se za Sjedinjene države kreću između 83 i 348 dolara, bit će proslijeđen neprofitnoj organizaciji "Alliance for Climate Protection" kojom predsjedava Al Gore.

Bob Geldof, umjetnik koji je organizirao prvi Live Aid koncert isprva nije gledao blagonaklono na "Live Earth". Za štampu je izjavio kako misli da "Live Earth" nema iskristaliziran glavni cilj. "Ja bih izašao na scenu samo ako bih mogao najaviti konkretne mjere poduzimanja za koje bih imao potporu glavnih čelnika i političara.", izjavio je Geldof novinarima.

"Earth Live" je poslušao Geldofov savjet te su na konferenciji za novinare otkrili svoj plan o "7 tačaka jamstva". Svaki učesnik koncerta će dokument kojim se, ako potpiše, obavezuje da će vršiti pritisak na državni vrh svoje zemlje u cilju rješavanja problema globalnog zagrijavanja.

Koncert će se održati sedmog jula ove godine.