Britanski listovi
0

Liu Xiaobo zaslužio Nobelovu nagradu za mir

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski listovi osvrnuli su se za vikend i na odluku da se Nobelova nagrada za mir dodijeli Liu Xiaobou, slažući se u ocjeni da ju je ovaj kineski disident u potpunosti zaslužio.

Odluka Nobelovog odbora je za svaku pohvalu, piše The Times u uredničkom komentaru, jer daje primjer dosljednosti vlastitim idealima i nagrađuje borbu jednoga hrabrog čovjeka.

Za razliku od prošlogodišnje kritizirane dodjele nagrade za mir Baracku Obami, ove godine Nobelov odbor je ne samo povratio legitimitet već je, što je mnogo važnije, u nestalnom svijetu međunarodne politike odao priznanje Liu za dosljedno pridržavanje načela slobode govora i savjesti.

Daily Telegraph opisuje Lia kao "tihoga intelektualca transformiranog brutalnošću trga Tiananmen", također konstatirajući u svome uredničkom komentaru da je nagrada potpuno zaslužena, kao i da pokazuje kako Kina, iako impresivno uznapredovala, ima još mnogo toga naučiti o demokratiji i arbitrarnim hapšenjima.

The Independent primjećuje da Kina visoko cijeni Nobelovu nagradu i zato ovogodišnja dodjela naročito boli. Također, Kina ima nesretnu povijest kad je riječ o Nobelovoj nagradi, koja je tamo poznata kao "Nobelov kompleks".

Za razliku od želje kineskih vlasti da ova prestižna nagrada izbaci u prvi plan njihovu zemlju kao modernu svjetsku silu, nagrade su dosad dodijeljene zaslužnim Kinezima koji žive izvan Kine.

Kineski znanstvenici osvojili su ih nakon što su postigli uspjeh u inozemstvu, dok je jedina Nobelova nagrada za književnost dodijeljena 2000. Gaou Xingjianu, koji živi u Parizu i čije knjige otvoreno kritiziraju kineske komunističke vlasti.