"Poučan i neuvredljiv"
127

List "Charlie Hebdo" objavio strip o životu poslanika Muhameda

Klix.ba
Francuski satirični magazin "Charlie Hebdo" ponovo je nauvukao bijes muslimana širom svijeta nakon što su danas objavili biografski strip o životu poslanika Muhameda. Urednik sedmičnog lista tvrdi da je je strip koji nosi naziv "Život Muhameda" dobronamjeran i da je riječ o obrazovnom materijalu.

"Prije objave, propisno smo uradili sva istraživanja, a na pripremi je radio sociolog francusko-tuniskog porijekla. To je biografija koju islam odobrava jer je uređuju muslimani. Mislim da niko ne može ništa neprimjereno naći u stripu", kazao je Stephane Charbonnier, koji je ilustrovao strip na čijoj se naslovnoj stranici nalazi poslanik Muhamed koji vodi devu kroz pustinju.

Charbonnier je naveo da je na ideju za strip došao još 2006. godine, kada je jedan Danski list objavio karikature poslanika Muhameda, a koje je kasnije objavljivao list Charlie Hebdo izazvavši tako bijes muslimana širom svijeta, koji smatraju da je objavljivanje lika poslanika svetogrđe.

"Koliko mnogo znamo o Isusu, toliko malo znamo o poslaniku Muhamedu", rekao je Charbonnier, dodavši da prije nego što se neko nasmije nekom liku treba da ga bolje upozna.

Podsjetimo, list "Charlie Hebdo" je 19. septembra ove godine objavio uvredljive karikature poslanika Muhameda, nakon čega su izbili protesti u nekoliko zemalja u svijetu.