Svijet
0

Lisabonski ugovor i širenje EU

FENA
Kriza oko usvajanja najvišeg akta Evropske unije ne smije biti izgovor za blokadu njenog daljnjeg širenja, piše Financial Times, citirajući riječi evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna.

"Irsko 'ne' Lisabonskom ugovoru izazvalo je neka pitanja o budućnosti proširenja. Da li će ono pogoditi ovaj proces? To ne bi smjelo da se dopusti", rekao je Rehn na jednom skupu u Pragu, a prenosi londonski dnevnik.

List podsjeća da su se lideri Francuske i Njemačke usprotivili daljnjem širenju bloka prije nego što ugovor iz Lisabona ne stupi na snagu, a to se, kako trenutno stoje stvari, neće desiti prije prvog januara 2010.

To znači da bi Hrvatska, kao najozbiljniji kandidat, mogla da postane članica Unije 2012. godine, da bi tek u kasnije na red došle Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija. Financial Times, međutim, prenosi riječi Ollija Rehna da stabilnost zapadnog Balkana zavisi i od uvjerenja njihovih političkih i poslovnih elita, kao i građana, da se svake godine ostvaruje napredak ka EU, zbog čega je zaključenje tehničkih pregovora o članstvu Hrvatske moguće i do kraja 2009. godine.

Rehn je, napominje list, u svom izlaganju posebno pohvalio novu vladu u Beogradu, rekavši kako je moguće da će Srbija naredne godine ostvariti status kandidata za članstvo u Uniji.

Također - ukoliko njihove vlade ostvare dovoljan napredak u ispunjenju tehničkih uvjeta - građani nekih zemalja zapadnog Balkana mogli bi da putuju u zemlje Evropske unije prije kraja 2009. godine, rekao je Olli Rehn, a prenosi Financial Times.