Svijet
0

LinkedIn blokiran u Rusiji jer je odbio premjestiti servere u ovu zemlju

SRNA
Ruska telekomunikaciona agencija Roskomnadzor saopštila je danas da je blokirala pristup LinkedInu, najvećoj svjetskoj mreži za profesionalce na internetu.

"Na osnovu sudske odluke koja je stupila na snagu, društvena mreža LinkedIn dodata je u registar onih koji krše prava o zaštiti ličnih podataka i zato će biti blokirana preko telekomunikacionih operatera", navodi se u saopštenju.

Gradski sud u Moskvi prošle sedmice je odbio žalbu ove mreže protiv odluke o blokiranju u Rusiji. Prema ruskom zakonu, lični podaci ruskih državljana mogu se obrađivati i čuvati samo u Rusiji, prenosi TASS.

Iz nadzorne agencije je saopšteno je da je LinkedIn dva puta obaviješten o potrebi da premjesti servere u Rusiju, ali da nije stigao nikakav odgovor.

Društvena mreža saopštila je da LinkedIn ima odjeljenje u Irskoj koje vrši obradu ličnih podataka koji se čuvaju izvan SAD i da se time ne bavi "LinkedIn korporacija", koja je imenovana u tužbi.

Roskomnadzor insistira da je "LinkedIn korporacija" administrator koji je odgovoran za sve informacije i servise kojima raspolaže ta mreža.