Velika Britanija
0

Linija kokaina jeftinija od krigle piva

Sarajevo-x.com
Jedna linija kokaina jeftinija je od od krigle piva ili od čaše vina, izjavili su u petak britanski zvaničnici nakon što su cijene droge uslijed ekonomske krize sad upola manje.

Ministarstvo za sigurnost Velike Britanije je u svom zadnjem izvještaju otkrilo da su ulične cijene opojne droge kokaina manje nego ikad. Također, i cijena heroina je najniža u posljednjih deset godina što je veoma zabrinjavajuće, piše Telegraph.

Kokain se u količini od jednog grama sad prodaje za 20 engleskih funti ili 22 eura, dok je 'uobičajena' cijena ove opojne droge bila oko 40 funti. Ovisno o kvalitetu, gram kokaina u nekim dijelovima Velike Britanije koštao je i do 77 funti.

Gram heroina, kako navode zvaničnici, može se kupiti i za 25 funti dok je ulična cijena heroina donedavno bila i do 74 funte.

Ove informacije bazirane su na podacima Agencije za organizirani kriminal i policije, a dobrotvorna organizacija DrugScope uradila je istraživanje koje je pokazalo da se od grama kokaina može napraviti otprilike 20 linija istoga.

Tako jedna linija kokaina košta oko jedne funte (malo više od jednog eura) što je manje od cijene piva u engleskim pubovima ili čaše vina u restoranu koje koštaju i do nekoliko funti, piše Telegraph.

'Cijene droge pokazuju stvarnost britanskih ulica i uživalaca droge. Laburistička vlada i policija ne čine mnogo da stanu na kraj organiziranom kriminalu i narkomaniji na ulicama', izjavio je James Brokenshire, ministar unutrašnjih poslova iz redova konzervativne stranke.

No, opozicija misli suprotno, to jest da cijene droge padaju upravo zato što se broj ovisnika smanjuje, no statistike kazuju da taj pad iznosi samo 0,4 % u poslednje dvije godine.