Kina
0

Liječnik osuđen na smrt zbog ubistva osmero djece

FENA
Sud u Kini osudio je bivšeg liječnika na smrt jer je prošlog mjeseca nožem ubio osmero djece na putu u školu, objavila je u četvrtak agencija Xinhua.

Bivši liječnik, 41-godišnji Zheng Minsheng, djecu je napao 23. marta u gradu Nanpingu u pokrajini Fujian na jugoistoku Kine. Ubijena djeca imala su sedam do jedanaest godina.

Zheng Minsheng djecu je napao dok se čekala u redu da uđu u školu. Žrtve je odabrao posve nasumično i napao ih mesarskim nožem. Šestero djece umrla su odmah od uboda nožem, dvoje je teško ranjeno i umrlo je na putu do bolnice, a još petero djece teško je ranio, ali nisu u životnoj opasnosti.

Zheng je priznao da je djecu ubio "namjerno", prenijela je Xinhua. Zheng koji je nedavno otpušten iz klinike u kojoj je radio na sudu je ispričao kako ga je nedavno odbila djevojka u koju je bio zaljubljen, a njena bogata i uticajna porodica se prema njemu okrutno ponašala, što ga je natjeralo da izvede napad na djecu.

Tužitelji su na sudu naveli da neoženjeni Zheng nije imao uspjeha ni u svojim vezama sa ženama, ni u porodici ni na poslu te je smatrao da mu je život posve besmislen. Dosada, prema policiji, nije bio registriran kao osoba s mentalnim problemima, prenijela je agencija Xinhua.