U bunkeru vidljivi tragovi krvi
8

FOTO / Life.com objavio fotografije snimljene nakon Hitlerovog samoubistva

Klix.ba
Foto: William Vandivert/Life magazin
Foto: William Vandivert/Life magazin
Crno-bijele fotografije koje je snimio prvi zapadni fotograf koji je ušao u bunker u kojem su se ubili Hitler i njegova supruga Eva Braun sada su prvi put i na internetu dostupne na jednom mjestu.

Radi se o fotografijama u vlasništvu magazina Life, čiji je fotoreporter William Vandivert, tada 30-godišnjak, ušao u Hitlerov bunker u Berlinu u kojem se nacistički vođa krio tokom bombardovanja, i snimio fotografije neposredno nakon samoubistava.

Većina fotografija je ranije objavljena u magazinu Life, ali i drugima, no sada ih možete pogledati i na Life.com.

Vandivert je bio prvi kojem je bilo omogućeno da uđe u bunker, neposredno nakon što su tijela Adolfa Hitlera i Eve Braun iznesena iz sobe u kojoj su počinili samoubistvo.

Hitlerov Rajh koji se nekada protezao na ogromnoj teritoriji spao je prije njegovog ubistva na nekoliko smrdljivih soba u cementiranom bunkeru, gdje je zajedno sa Evom Braun skončao život. Tridesetog aprila 1945. godine njih dvoje su se zatvorili sami u sobu u bunkeru, nakon čega je Eva popila cijanid i umrla, a Hitler se ubio iz pištolja.

Ovako danas izgleda lokacija gdje je bio Hitlerov bunker
Ovako danas izgleda lokacija gdje je bio Hitlerov bunker
Vandivert je kasnije kazao kako su fotografije nastale u gotovo potpunom mraku i da su prostorije bile osvijetljene samo slabim svjetlom svijeća. Na jednoj od njih vide se istražitelji koji su pregledali bunker nakon smrti Hitlera i Braun. Na istoj fotografiji vide se i tragovi Hitlerove krvi na naslonjaču kauča na kojem su počinili samoubistvo.

Osim fotografija na kojima je bunker, u galeriji su i fotografije porušenog Berlina, kao i neke druge iz vremena Hitlerove vladavine i poslije.