Izrael
0

Lieberman saslušan zbog korupcije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Novoga izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana policija je u četvrtak dugo saslušavala zbog sumnji da je korumpiran, saopćio je policijski glasnogovornik.

Liebermana, koji je u srijedu preuzeo novu dužnost, saslušali su policijski istražitelji "zbog sumnji da je umiješan u korupciju, pronevjeru, pranje novca i da je zloupotrijebio povjerenje", precizirao je policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld.

Kako su objavili mediji, Lieberman, lider ultranacionalističke stranke Israel Beiteinou, "dobio je velike sume novca iz inozemstva" kako bi financirao svoju izbornu kampanju. Novac je prebačen zahvaljujući fiktivnim firmama i različitim bankovnim računima.

Istraga je pokrenuta prije nekoliko godina, ali se policija suzdržavala da pozove Liebermana na salušanje zbog pregovora koji su u toku posljednjih sedmica o formiranju vlade nakon izbora održanih 10. februara.

Čim je u srijedu stupio na dužnost, Lieberman je izazvao uznemirenost u Izraelu i u inozemstvu svojim krutim stavovima prema Palestincima i Sirijcima.