Pritisak SAD-a uzaludan
0

Lieberman: Izrael će sam odlučiti o Iranu

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Lieberman izjavio je danas da pritisak SAD-a neće uticati na stav Izraela kako da se nosi sa prijetnjom koju predstavlja razvoj iranskog nuklearnog programa.

Lieberman, vođa nacionalistčke partije "Izrael naš dom" (Izrael bejtenu), je to rekao uoči sutrašnjeg ključnog sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Baracka Obame u Bijeloj kući. U fokusu razgovora dvojice lidera bit će, kako se očekuje, Iran jer obje zemlje vjeruju da Teheran razvija nuklearno oružje ali se ne slažu kako se treba suprostaviti toj prijetnji.

Za razliku od SAD-a, koje ne isključuju prijetnju sile ali smatraju da novim sankcijama protiv Irana treba dati vremena da djeluju, Izrael je nedavno signalizirao da će vojna akcija možda biti potrebna da se Iranci zaustave.

Obama je rekao prošle nedjelje da ne blefira o napadu na Iran u slučaju da pravi nuklearno oružje ali je istovremeno upozorio Izrael da bi prevremeni udar nanio više štete nego koristi, podsjeća AP.

Upitan da prokomentariše Obaminu izjavu, Lieberman je za izraelski radio kazao da Izrael ništa ne diktira SAD.

"Definitivno je važno da se diskutuje o pitanju u odgovarajućim forumima i donesu odluke tiho i odgovorno. Svo to brbljanje nikom ne pomaže", rekao je Lieberman.

Odgovarajući na pitanje šta bi Netanyahu trebalo da kaže Obami da Izrael ne bi bio ostavljen da se sam bavi iranskom prijetnjom, Lieberman je rekao da dvije strane treba da razmjene mišljenja ali da na kraju Izrael treba da djeluje u svom sopstvenom interesu.

"Predsjedniku Obami sigurno nije potreban naš savjet. Mi smo nezavisna, suverena zemlja i na kraju krajeva država Izrael će donijeti najispravnije odluke onako kako ih shvata", kazao je Lieberman.

Izrael smatra da bi Iran naoružan atomskim oružjem bio prijetnja za egzistenciju jevrejske države jer podržava militante organizacije, palestinski Hamas i libanski Hezbolah i iranski predsjednik je više puta pozvao na uništenje Izraela.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program u mirnodopske svrhe.

Mnogi analitičari vjeruju da bi izraelski napad izazvao širi sukob u regionu, da bi Iranci napali američke snage u Zalivu i da bi svjetska ekonomija pretrpjela štetu zbog naglog porasta cijene nafte.

Također je nejasno koliko bi štete vojni udar mogao da nanese razvoju iranskog programa jer su mnoga postrojenja duboko pod zemljem. Procjenjuje se da bi ga unazadio za nekoliko godina, a neki izraelski zvaničnici smatraju da je i to dovoljno i da se nikada ne zna šta bi se desilo poslije toga, prenosi Tanjug.

Međutim, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi Izraelcima mnogo više odgovarala zajednička vojna akcija sa SAD. Osamdeset jedan posto Izraelaca protivi se unilatelarnom udaru, a dvije trećine bi podržalo udar u saradnji sa SAD.