Mijanmar
0

Liderka opozicije Suu Ky prebačena u bolnicu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Liderka mijanmarske opozicije Aung San Suu Kyi (64), koja se nalazi u kućnom pritvoru, prebačena je u bolnicu zbog kardiološkog pregleda, saopćio je u ponedjeljak zvaničnik vlade Mijanmara, ne navodeći detalje.

Ona je prebačena u bolnicu sinoć, oko 21 sat, a kući se vratila poslije 20 minuta, rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman, zato što nema dozvolu da razgovara s novinarima.

Suu Kyi je već godinama krhkog zdravlja, poznato je da ima srčane probleme, a prošle godine je patila od dehidracije i niskog pritiska, podsjeća AP.

Njen lični doktor Tin Mjo Vin obavio je 1. aprila redovni mjesečni sistematski pregled u njenoj kući, a u četvrak je ponovo posjetio pacijentkinju s još dva doktora koji su obavili ultrazvučni pregled.

Suu Kyi je od posljednjih 20 godina, 14 provela u zatvoru ili kućnom pritvoru, a lani joj je kući pritvor produžen, zbog toga što je prekršila uslove pritvora kada je jedan Amerikanac nepozvan doplivao do njene kuće koja se nalazi na obali jezera.

Njena stranka Nacionalna liga za demokratiju ubjedljivo je pobjedila na izborima 1990. godine, ali vojna hunta, koja upravlja Mijanmarom od 1962, nije htjela da siđe s vlasti.

Suu Kyi je 1991. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.