Svijet
0

Lideri samita G20 se obavezali da će iskorijeniti ebolu

FENA
Angela Merkel i Barack Obama (Foto: AFP)
Angela Merkel i Barack Obama (Foto: AFP)
Lideri najbogatijih zemalja na svijetu obećali su u subotu na samitu grupe G20 u Australiji da će učiniti sve što je moguće da "iskorijene" epidemiju ebole.

"Članice grupe G20 su se obavezale da će učiniti sve kako bi međunarodni napori doveli do iskorijenjivanja epidemije i da će pokriti sve ekonomske i humanitarne posljedice", navodi se u saopćenju G20 objavljenom nakon prvog dana samita koji se završava u nedjelju.

U epidemiji ebole do sada je umrlo 5.000 osoba, najviše u Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

"Djelovat ćemo putem bilateralnih, regionalnih i multilateralnih saradnji i u saradnji s nevladinim sektorom", navodi se u saopćenju G20.

Šefovi država i vlada su pozvali Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da "nastave s čvrstom podrškom ugroženim zemljama".

Svjetska banka je iskoristila samit G20 da zastupa svoj plan osnivanja "hitnih fondova" namijenjenih boljem suočavanju s budućim pandemijama, kako bi se izbjeglo ponavljanje spore i zakašnjele reakcije kakva je bila prema virusu ebole.

Institucija smatra da bi širenje dosadašnje epidemije moglo koštati zapadnu Afriku više od 32 milijarde dolara do kraja 2015.