Kriza eurozone glavna tema G8
0

Lideri najrazvijenih zemalja odlučni da spriječe finansijski krah Evrope

SRNA
Sa sastanka u Camp Davidu (Foto: AFP)
Sa sastanka u Camp Davidu (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama obećao je danas da će raditi sa evropskim liderima na paketu za uravnoteženi privredni rast i smanjenje dugova, kako bi se spriječila eskalacija krize eurozone i destabilizacija globalne ekonomije.

Obama i lideri ostalih najrazvijenijih zemalja svijeta pokušavaju da sa sastaka u Camp Davidu pošalju umirujuće poruke finansijskim tržištima, povodom krize španskog bankarskog sistema i mogućeg izlaska Grčke iz eurozone.

   Indeksi berzi širom svijeta opali su na najniži nivo od početka godine pod uticajem krize u Evropi.

   Obama je na jutarnjem sastanku o globalnoj ekonomiji obećao zalaganje za obnovu zdravog privrednog rasta, zapošljavanje i rješavanje ostalih problema u Evropi.

   "Svi smo apsolutno posvećeni tome da osiguramo rast, stabilnosti i fiskalnu konsolidaciju u okviru ukupnog paketa, kako bi se postigla ona vrsta prosperiteta koju naši građani žele", rekao je predsjednik SAD.

   Britanski premijer David Cameron izjavio je da osjeća da raste urgentnost da se preduzme akcija u vezi sa krizom u eurozoni. On je rekao novinarima da što brže treba sastaviti plan djelovanja i  ojačati banke.

   "Učinit ćemo sve što je potrebno da bismo garantovali finansijsku stabilnost eurozone", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Hermann Van Rompuy.
   Francuski predsjednik Francois Hollande sugerisao je da treba iskoristiti evropske fondove za unost kapitala u španske banke i ocijenio da bi to značajno ubrzalo spasilačku akciju koju preduzima EU.