Zajednička predanost
0

Lideri kiparskih Grka i Turaka obećali postizanje sporazuma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je u ponedjeljak da su grčki i turski čelnici na podijeljenom Kipru obećali da će raditi na postizanju mirovnog dogovora što je prije moguće kako bi okončali višedecenijski spor između dvije kiparske zajednice.

"Dva lidera su me lično uvjerila u svoju zajedničku predanost postizanju sveobuhvatnog rješenja što je ranije moguće", rekao je Ban na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u Nikoziji, gdje je u nedjelju doputovao s namjerom da potakne mirovne pregovore.

Pregovori čelnika kiparskih Grka Demetrisa Christofiasa i kiparskih Turaka Mehmeta Ali Talata blokirani su posljednjih 16 mjeseci, a Ban je upozorio da će u narednom periodu biti potrebno "još više hrabrosti i odlučnosti da bi se ti pregovori uspješno okončali", prenio je Reuters.

Kipar je od turske invazije na otok 1974. godine podijeljen na Republiku Kipar na jugu i "Tursku Republiku Sjeverni Kipar", koju priznaje samo Turska, na sjeveru otoka.

Mnogobrojni pokušaji da se postigne dogovor završeni su neuspješno, a u septembru 2008. godine Talat i Christofias obnovili su novi krug pregovora.

Pristup Turske Evropskoj uniji dijelom ovisi od postizanja sporazuma, jer Kipar u evropskoj zajednici predstavljaju kiparski Grci (Republika Kipar), koji neće dopustiti Ankari da postane članica EU-a dok se ne riješi spor na podijeljenom otoku.