Svijet
13

Lideri G7 u Japanu posadili drveće, pa razgovarali o pomorskim sporovima sa Kinom

Klix.ba
(Foto: EPA)
Lideri sedam najrazvijenijih ekonomskih sila svijeta dvodnevno zasjedanje u Japanu počeli su posjetom svetom mjestu sljedbenika japanske religije šintoizma kako bi "razumjeli spiritualnost japanskog naroda". U bašti hrama učestvovali su u ceremoniji sadnje drveća.

Japanski premijer Shinzo Abe je domaćin samita čelnika Grupe 7 koju uz Japan čine lideri SAD-a, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Italije u Ise-Shimi.

Lideri su se danas složili da je potrebno poslati snažniju poruku o pomorskim aktivnostima u zapadnom Pacifiku gdje se sve samopouzdanija Kina upliće u teritorijalne sporove sa Japanom i nekoliko zemalja Jugoistočne Azije. Sporazum je izazvao oštru repliku Kine, koja nije u Grupi 7, ali čije osnaživanje ovu zemlju stavlja u centar rasprava svjetskih sila.

Na konferenciji za medije kasno u srijedu Abe je poručio da Japan pozdravlja miran uspon Kine, ali je ponovio protivljenje Tokija aktima koji silom pokušavaju promijeniti status quo. On je pozvao na poštivanje vladavine prava.

Sjedinjene Države su također sve zabrinutije aktivnostima Kine u regionu, međutim, iz kineskog ministarstva vanjskih poslova uzvratili su pitanjem kako problem Južnog kineskog mora ima ikakve veze sa G7 ili bilo kojom od njenih članica.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Kinu na mirno rješavanje sporova i ponovio da su SAD zabrinute za slobodu plovidbe i preleta u tom regionu. Ukazao je i na rizike od sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

"Potrebno je da Sjeverna Koreja shvati da neće imati svijetlu budućnost ukoliko ne riješi pitanja otmica i nuklearnog i raketnog razvoja", kazao je japanski premijer članovima grupe.

Razgovarano je i o globalnoj ekonomiji, te izražena zabrinutost zbog ekonomija u razvoju, a Abe je napravio poređenje sa globalnom finansijskom krizom iz 2008. godine, s čime se nisu složili svi njegovi G7 partneri, prenosi Reuters. Neslaganje se odnosilo na potrebu fleksibilnije potrošnje kako bi se podsticao rast u svijetu, jer vrijeme i količina zavise od svake zemlje pojedinačno. Neke od zemalja nisu vidjele poentu u takvom vidu potrošnje, a Britanija i Njemačka su pružile otpor pozivima na fiskalni stimulans.

Obama se osvrnuo i na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa rekavši da je milijarder u svojim govorima prozivao lidere G7 samo da bi se našao na naslovnicama, a ne da bi istakao ono što je potrebno Americi da ostane sigurna zemlja.

Planirano je i da lideri razgovaraju o terorizmu, cyber sigurnosti i drugim pitanjima.